Ambon Manise....
Door: Ronia Hitipeuw
Blijf op de hoogte en volg Ronia
12 Augustus 2009 | Indonesië, Ambon
Ik kom telkens een stukje dichter bij de geboorteplaats van opa, en dat geeft me een warm, bijzonder gevoel. Soms vraag ik me af hoe het zou zijn geweest als ik hier 6 jaar geleden zou zijn gekomen, samen met papa, zoals hij me vroeger heeft beloofd. Omdat ik zijn oudste dochter was, zou ik in mijn 18e levensjaar met hem samen naar Indonesie gaan. Van het geld dat hij me heeft nagelaten ben ik nu hier; ik heb het 14 jaar lang bewaard. Stiekem ben ik daar best trots op. Dat ik hier ben, en volop kan genieten van de dingen die ik alleen uit verhalen kende. Het is fantastisch om van oom Piet te kunnen horen wat bijv opa's favoriete eetgelegenheid is hier in Ambon, en om te merken dat Hitipeuw echt een bekende naam is. We zijn in twee dagen op verschillende plekken mensen tegen gekomen die een Hitipeuw kende die wij ook kenden. It's a small world (with a lot of Hitipeuw's in it).
We hebben hier gisteren meteen een festival bezocht, dat als onderwerp tradities op de Molukken had. Bingo! Dat betekende een doosje gratis eten, standjes vol info, 100en Molukkers en 8 verschillende optredens in klederdracht. Ik vind het zo grappig dat iedereen me roept, naar me zwaait, en in gebrekkig Engels een gesprek probeert aan te knopen. De uitdrukking op de gezichten van de lokale bevolking hier als ze horen dat ik Ronia Hitipeuw heet, en mijn opa hier vandaan komt...onbetaalbaar! Je ziet ze denken...hoe kan zij er dan zo wit uit zien?!! Mijn nichtje in Jakarta was verbijsterd dat ik bruin wou worden tijdens mijn reis...ze zei dat iedereen in Indonesie juist wit wil worden, en daarom lange kleding en paraplu's draagt. Het gras is altijd...juist!
Ik heb zo veel te vertellen dat ik niet goed weet waar te beginnen. Het zijn allemaal flarden, die stuk voor stuk op mijn netvlies worden gebrand. Ik wil alles zien, alles proeven, horen en ruiken. Proeven is op dit moment trouwens een ding: al die airco's hebben me heel erg verkouden gemaakt, en ik proef he-le-maal niets meer. Toch jammer in een land waar een heerlijk bord eten nog geen euro kost (Manne, wish you were here) Het fijne ervan is, dat ik nu alles wat mijn familie me aanbiedt zonder moeite kan opeten, en ik dus altijd beleefd word gevonden haha. Wat horen betreft: ik ben helemaal verliefd op het geluid dat de moskeeen maken op gebedstijden. Een oorverdovend geweeklaag, meerstemmig door een microfoon, met op de achtergrond de doffe stemgolf van de anderen gelovigen. In Jakarta werd ik er snachts wakker van. Dan luisterde ik vol genot, draaide me erna om en weg was ik weer. Slapen is geen enkel probleem; ik slaap zo diep dat ik de vele muggen die me avond na avond leegzuigen niet eens opmerk. Ruiken is ook interessant: vooral in Jakarta heerste er een ware geurenoorlog. Plas en rotte eieren werden moeiteloos afgewisseld met heerlijk eten en westerse parfums. Zien dan nog...tsja...veel auto's (in Jakarta, in Ambon een golf van scooters), veel armoede, maar toch hele gelukkige en vriendelijke mensen. Hier op Ambon zijn de landschappen adembenemend, en ik kan ze goed zien doordat oom Piet en ik de hele dag op een scooter rondrijden. Hoge bergen, helderblauw water, kokosnoten, de gekste dieren, eng uitziende fruitsoorten, goedkoop maar lekker eten (nee, geen havermout Koen, en Rik, de soep is fantastisch), plassen in een gat in de grond zonder wc papier, en een Natural Bridge waar Aruba niet (meer) aan kan tippen (sorry Bart).
Morgenmiddag nemen oom Piet en ik de speedboot naar het eiland Saparua, wat ongeveer een uurtje zal duren. Met de scooter rijden we dan naar Iha Mahu, waar precies 80 jaar geleden mijn opa Anthony Hitipeuw werd geboren...
Uiteindelijk kom je altijd waar je zijn wil.
Cium, Ronia.
Bedankt voor alle reacties, echt te gek om te lezen :)
12 Augustus 2009 - 11:17
Lina:
en hoe was het toen je op de molukken landde? qua gevoel?
cc
xx -
12 Augustus 2009 - 11:25
Jordy:
Jeetje, wat een beleveningen allemaal. Ik ben helemaal in de reis sfeer gekomen, waardoor ik nu weer door mijn eigen foto's aan het bladeren ben en weg zit te dromen bij jouw verhalen. Wish I could be there.
Blijf genieten (en schrijven) en ik denk dat het vinden van de geboorteplaats van je opa heel magisch zal worden!
x -
12 Augustus 2009 - 11:45
Ome Joop:
Hi Ronia , wat een verhaal zeg ik begin toch een beetje jaloers te worden op zo'n vakantie,maar ja het is je gegund hoor,hoe vond oom Herrie de stroopwafels?? waren ze nog net zo lekker als vroeger?het is nu woensdag middag en wij gaan morgen ook met vakantie naar oostenrijk,misschien reageer ik niet meer voor de 24e augustus maar ik vergeet je niet hoor ( nooit)ik weet niet of ik daar internet heb,als dat wel zo is reageren we altijd nou tot schrijfs maar weer en nog heel veel plezier
groetjes OOM Joop -
12 Augustus 2009 - 12:03
Youki:
ow roon wat leuk om te lezen!! en hier regent het maar vandaag en is Tjaco op vakantie(voor zes daagjes maar) maar ik ben heel benieuwd naar je volgende verhalen. goed zo meisje geniet er van!!
kussss -
12 Augustus 2009 - 13:10
Tante Marion:
Meid wat geweldig. Ik zou zo in een vliegtuig willen springen en alles mee willen beleven. Vooral dat eten. jummie. Te gek. Of zegt met tegenwoordig. Vet gaaf? -
12 Augustus 2009 - 14:06
Mama:
lieve schat wat geweldig he ...ik word weer even 27 jaar terug geworpen in de tijd ...toen was ik daar met papa ,ik heb precies dezelfde ervaring gehad die jij nu beleefd....ik ben oom piet erg dankbaar dat hij dit samen met jou doet ,je gaat dit noooooit meer vergeten , ben zooo trots op je ....love u mama en naomi -
12 Augustus 2009 - 15:24
Roger:
Liefste Ronia!
Want dat ben jij!
Geniet van alles... behalve van... lol!
Kus van je ome Roger. -
12 Augustus 2009 - 15:36
Tante Joyce:
Hoi Ronia,ik zit hier nu op mijn gemak alle reisverslagen door te lezen en wat een geweldige verhalen allemaal.Het zal zeker een hele belevenis voor je zijn.Ik vindt het echt heel fijn voor je dat je naar Indonesie bent gegaan en nog een goede gids mee hebt ook(oom Pietje).En echt spannend dat je naar de geboorte plaats gaat van opa het is toch ook gedeeltelijk je roots.Ik zie de mooie natuur al helemaal voor me en de armoe ook natuurlijk.Het contrast is ook zo groot.Ik moet ook weer aan mijn eigen reizen daar naar toe denken.Ik ben alleen niet op Ambon geweest.Heb je dat gevoel niet gehad van ik ben weer terug terwijl je er nog nooit bent geweest.Nou ik wel hoor.Nou ik kijk uit naar je volgende verhaal en doe oom Piet de groeten.xxxTante Joyce -
12 Augustus 2009 - 16:24
Jelle:
Heey roon even ruilen vind je toch niet erg he ;)
veel succes nog lieve roon
kus jelle -
12 Augustus 2009 - 16:45
Terence:
Roontje! :D
Hoe is het tijdsverschil? Krijg jij bij je stukken die je typt op waarbenjij ook te zien dat je die over zes uren gepost hebt? :P
Haha, in China probeert ook iedereen wit te blijven. Wij hadden daar wel een theorie over:
Iedereen daar die rijk is heeft een goede baan en zit veel binnen en kan zich permiteren om onder zo'n paraplu te lopen. De arme arbeiders zitten de hele dag buiten kuilen te graven en weer dicht te gooien. Die worden dus erg bruin. Bij ons daarentegen is het zo dat als je rijk bent je het kan veroorloven met je luie reet in de zon te gaan zitten.
Maar goed, ik schrijf al weer lekker door. Ik heb nog Sushi voor je hier. :P
X Ter -
12 Augustus 2009 - 17:21
Janneke:
Grappig ook dat als je je jou verslagen leest je gewoon iets moet schrijven!! En dat je alleen maar kan denken; wil ik ook wil ik ook wil ik ook wil ik ook etc. Ik ben zo blij voor je!! Echt machtig dat het zo ontzettend briljant is en dat al je zintuigen overduidelijk geprikkeld worden!! Hahaha!! MEID!! ENJOY!!
Kai veul liefs!!
PS Nijmegen is nat:( Haha, je mist dus niks... Zorg voor beter weer hoor als je terugkomt!!
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX -
12 Augustus 2009 - 17:41
Lian:
Jeetje Ronia, wat prachtig om te lezen hoe je geniet en je roots vindt! Ik blijf je verhalen zeker volgen.
Hoorde dat je bij Artemis aan de slag mag, congrats!
Geniet van alles!
Liefs, Lian -
12 Augustus 2009 - 20:27
Marienke:
Lieve Roon,
ik weet hoe geweldig het is om op reis te zijn en je moet weten dat ik je dit avontuur en deze thuiskomst met heel mijn hart gun.
Ik hou je in de gaten ;)
dikke kus -
12 Augustus 2009 - 20:36
Tante Juul:
heyyyy lieve Roon...
Ik heb je verhaal hierboven wel 3x gelezen, zo mooi vind ik het... en hoe je het beschrijft... het doet me toch denken aan de zomer van 1996, toen wij in Ambon aankwamen... en de indrukken die ik toen op deed... het zal er inmiddels in Ambon stad wel anders uitzien, want nadat wij er zijn geweest, braken de rellen uit en is een groot deel van Ambon verwoest...
Maar ik kan me ook nog wel herinneren dat ik het eten daarzo heerlijk vond...
Blijf ons op de hoogte houden Roon, geweldig om het allemaal te lezen...
maar vooral: GENIET Roon, GENIET !!!!!! Dit nemen ze je nooit meer af ;-)
dikke kus & mega hug... -
12 Augustus 2009 - 21:09
Romy:
hahahahaha jammer dat er geen havermout is.
Heel tof om te horen dat je zo'n prachtige ervaringen aan het ervaren bent!
ik kijk met plezier uit naar je volgende verslag.
Liefs -
12 Augustus 2009 - 21:36
Tommie:
plassen in een gat zonder wc papier : life doesn't get any better :)
fijn alles te lezen lieve roon, ik volg je op de voet....eh...beeldscherm -
13 Augustus 2009 - 14:16
Rietvandersanden:
lieve ronia, wat een belevenis om op de geboortegrond van je opa te zijn, je weet dat ook ik indonesie een heel warm hart toe draag en wens jou nog een fijne tijd tussen alle vriendelijke mensen daar.gr.oma riet -
13 Augustus 2009 - 15:10
Lea Vos:
Ha Ronia, wat leuk om jou reisverslagen te lezen. Wij zijn vandaag teruggekomen van een vakantie in zuid frankrijk en Noord Italië. We hebben het heerlijk gehad. Jij ook begrijp uit je verhalen, geniet er van, de reis (voorlopig) van je leven. We zien elkaar in september, liefs voor nu Lea -
13 Augustus 2009 - 18:46
Nathalie Bierstekers:
Hoi Ronia
Wat kan jij leuk schrijven zeg. Ben benieuwd naar je volgend verhaal. Hoe is het verder met je? En geniet je van je rond reis?
Groetjes -
13 Augustus 2009 - 18:47
Nathalie Bierstekers:
Vergeet je helemaal te feliciteren. je word TANTE!!!!
Geweldig zeg
xxx -
13 Augustus 2009 - 19:06
Dennis:
he ronia,
hoe is het. naar je zin??
zo te lezen is het een hele belevenis.
Groeten Dennis -
14 Augustus 2009 - 10:03
Eef:
heerlijk om even afleiding te hebben met je belevingen daar! geniet ervan!
x -
14 Augustus 2009 - 15:33
Fam Lilipaly:
Hee Roon, leuk hoor al je verhalen tot nu toe.
We zijn trots op je hoor, dat je dit allemaal doet. We hopen dat je er veel bij leert.
Doe je ze de groeten van ons?
Ciums Manuel en Jenny -
15 Augustus 2009 - 12:12
Huib:
Heej Ronia,
Leuk om je avonturen te lezen! Geniet ze daarzo :) Ik blijf je verhalen volgen.
kus -
15 Augustus 2009 - 12:55
Ilse:
Oh Roon wat mooi allemaal!
xxx