Tussen kunst en curry in de grote appel
Door: Ronia Hitipeuw
Blijf op de hoogte en volg Ronia
27 Januari 2012 | Verenigde Staten, Washington, D. C.
De vlucht van ruim 8 uur op zondag was zo voorbij, doordat ik 3 films heb gekeken. When Harry met Sally en The Smurffs speelden zich beide in NY af, dus dat was een mooie voorbereiding. Op het vliegveld stond een touringcar klaar terwijl we maar met z'n 13en waren...prima! De chauffeur was de ADHD versie van The Fresh Prince of Bell Air. Al na enkele seconden klikten Roos en ik onze gordels goed vast, want de enthousiaste man gebruikte zijn handen vooral om dingen aan te wijzen ipv om te sturen haha. Ik genoot, toen al, en de miljoenen lichtjes in de verte kietelden mijn vermoeide brein.
Na een lange nacht in ons appartementje stevenden Erica en ik op de Chinese wijk af, want het was Chinees Nieuwjaar. Een wonderlijk tafereel...draken die op opzwepende muziek winkeltjes zegenden, bakken confetti en overal feestende Chinezen. Op een gegeven moment begon iemand pakken geld in de lucht te gooien, waar iedereen gelijktijdig op af dook. Bizar! We zagen een winkel met 100en soorten eetstokjes, en een park waar de Chinezen spelletjes speelden. Waren we écht in NY?! Jazeker, want toen we verder downtown liepen kwamen we bij Ground Zero aan. Na een stevige veiligheidscontrole kwamen we aan op de plek waar voorheen het World Trade Center stond. Ongelofelijk dat de verschrikkelijke beelden die wij in Nederland op tv zagen daar werkelijk plaats hebben gevonden. Kippenvel.
Dinsdagochtend begonnen we op grote hoogte, 381 meter om precies te zijn: The Empire State Building! Oke, het uitzicht was overweldigend, maar dat had ik ook verwacht. De lift heeft veel indruk op me gemaakt...86 verdiepingen omhoog in 45 seconden...iets voor jou, mama? Het was heerlijk weer en gewapend met onze zonnebrillen slenterden we richting de Brooklyn Bridge en het Statue of Liberty. Op de brug raakte ik aan de praat met Corey, een hippe neger die radio maakt. Hij heeft uren met ons meegelopen, super gezellig! Een betere gids konden we ons niet wensen :) Met etenstijd ben ik mijn meerdere tegengekomen in de vorm van een 'mild spicey' soepje in een Mexicaans restaurant. Ik probeerde stug door te eten, maar heb uiteindelijk op moeten geven. Ai ai ai!
Gisteren hadden Erica en ik onze zinnen gezet op het Meatpackers District. Onderweg kwamen we het Leger des Heils tegen en heb ik een (minder warme) jas gekocht voor 4 dollar. Jippie! Highline Park was bijzonder; een park boven straatniveau, dus tussen en over daken van gebouwen door. Het restaurantje waar we onze zinnen op hadden gezet was toch echt opgeheven, en zo eindigden we in het super hippe Chelsea Market. Vroeger een vleesmarkt, nu vele toffe eettentjes onder een kap. Na ons nog wat te hebben vergaapt aan het reclamegeweld op Times Square verwelkomden we Remke, die veilig was aangekomen vanuit NL.
Vandaag zijn we naar het Museum of Modern Art, het MOMA, geweest. Dat heeft mijn kijk op kunst echt voorgoed veranderd. Natuurlijk: Picasso, van Gogh, Dali...prachtige werken, echt vakmanschap. Maar om nou te zeggen dat het me raakt, ontroert, in beweging brengt...nee. En dat is toch wat kunst voor mij persoonlijk bijzonder maakt. Het gevoel dat een werk je omhelst of juist een klap in je gezicht geeft. Of iets milders ertussenin, zoals een Indiase curry :) Voor mij was het beste werk in dit befaamde museum dan ook een installatie waarin een Indiase man in een onaffe setting curry uitdeelde. Verse ingredienten, een paar simpele tafels en stoelen, de geur van lekker eten en een man die daar trots over vertelt...en dat dan als kunstwerk tussen de grote namen en pretentieuze schilderijen. (Of nou ja, tussen? Volgens de museumgids moest je vooral boven beginnen, bij de 'meesterwerken' op verdieping 5 en dan naar beneden afdalen. Deze installatie stond op de onderste verdieping...) Ik ben zelden zo verrast en ontroerd geraakt in een museum. Ik heb Picasso nooit geroken, van Gogh nooit gesproken en de werken van Dali nooit smaakvol opgegeten. Ik zeg: Lang leve de moderne kunst, lang leve Rirkrit Tiravanija! En Theater Artemis :)
27 Januari 2012 - 04:07
Mama:
Schatje , heb je toevallig net on-line gesproken , je geniet er weer van he !!!!
Wat fijn en mooi is het toch allemaal wat je weer meemaakt , zover van huis ...........
Love u 4 ever xxx
27 Januari 2012 - 07:05
René Valk:
Ronia,
De wijze waarop jij in een verslag van het zien horen ruiken en proeven in NY omschrijft heeft mijn bewondering !
Ook voor mij staat NY ergens onderaan het lijstje en het verbaast me steeds weer hoeveel mensen er enthousiast vandaan komen. Jij geniet,en blijf dat doen, Veel succes met Artemis op Broadway ! -
27 Januari 2012 - 10:12
Erik:
Jaloers... ;) -
27 Januari 2012 - 13:14
Marieke:
Ha schat, kan niet wachten om, na wederom een verpletterend geniaal reisverslag gelezen te hebben, naar NY toe te gaan. Ik heb weer een paar items aan mijn lijstje beziens- waardigheden toegevoegd. Voor mij duurt het nog 8 maanden als alles doorgaat. Pfffffffffffffff.
Nog heel veel plezier en maak me blij met nog een paar verslagen.
XXXX -
27 Januari 2012 - 14:39
Jyoti:
je hebt het naar je zin! mooi! -
27 Januari 2012 - 14:39
Suzanne:
Heel leuk om te lezen! Have fun x -
27 Januari 2012 - 14:48
Ana:
Waaaah! Ik wil zo graag naar New York en na het lezen van jouw verslag staat het nog hoger op mijn lijstje dan eerst. Erg leuk om te lezen, wat schrijf je toch lekker. Geniet ervan. Hoop je weer te zien als je terug bent. Liefs -
27 Januari 2012 - 15:22
Michielus:
Jaaaaaa! Het winkeltje met de eetstokjes!! die weet ik nog wel :) voor de rest zijn het vooral dingen die ik niet heb gezien. Behalve het MOMA dan. Ik moet zeggen dat ik juist die keer heel erg geraakt werd door de prachtige werken, met name Mondriaan waar ik nooit iets aan vond.. Hoop dat je nog een paar verslagen schrijft lieverd!!
xx
27 Januari 2012 - 15:49
Tommie:
Glimlach... :) -
27 Januari 2012 - 17:27
Jordy:
Lieve Ronia, wat ben ik stikjaloers op jou! Ik heb ook echt genoten van NYC in Mei 2011, maar het was veel te kort. Ik wil, zal en moet er wonen binnen 5 jaar!
Liefs! -
27 Januari 2012 - 18:13
Saskia Janse:
Probeer ook de kleinere musea te zien zoals de Frick collection en de Cloisters. En Ellis Islans Museum. Of ga nog een keer.... -
27 Januari 2012 - 19:31
Nancy:
Ben blij te horen dat je zo enthousiast bent, ik ga er ook zeker naar toe, in de toekomst dus bereid je maar vast voor op een " live " verslag voor mij en oom Robert, lieverd geniet nog de rest van je verblijf, xxx -
27 Januari 2012 - 21:58
MaJa:
Ha Ronia, da's ook voor ons weer genieten zeg, jouw verslag en fijn dat jij ook lekker geniet daar (we hadden niet anders verwacht), ga mooi nog even door zo.
Groeten,
JaMa -
28 Januari 2012 - 18:58
Terence:
NY staat hoog op mijn lijstje. Ik hoop niet dat het dan tegenvalt, haha. :P
Chinees nieuwsjaar in Chinatown New York, dat komt aardig in de buurt van China zelf. Hong Kong style dan iig. Ik gok dat je een aantal dansende leeuwen voor draak uitgemaakt hebt (die horen typisch bij de nieuwjaarsviering) maar omdat het jaar van de draak begonnen is ben ik er zeker van dat er ook draken bij waren! X -
29 Januari 2012 - 17:57
Helen:
Superleuk verslag! Ga je ook nog naar Central Park? Vond ik altijd geweldig.
Succes met Wuthering Heights! -
31 Januari 2012 - 06:37
Luc & Juul :
BIG Smile :-) -
01 Februari 2012 - 08:17
Elselien:
Hey Roon,
Volgens mij heb je een wandeling uit ons boekje gemaakt en waren jullie op zoek naar precies hetzelfde restaurant als wij, haha! Wij hebben ook een tijdje gedwaald daar, tevergeefs.
Geniet er nog van meis & tot snel!