De kleine dingen en mooie mensen
Door: Ronia Hitipeuw
Blijf op de hoogte en volg Ronia
19 Juli 2011 | Indonesië, Batavia
...je bij vliegtuigmaatschappijen Lion Air en Batavia Air het verschil tussen de Indonesische en de Engelse uitleg niet kan horen
...een mysterieus glimlachende muziekleraar in Ubud bamboefluit kan spelen met een enkel neusgat
...op Saparua een jongen een knalroze bal door midden heeft geknipt en als hoedje tegen de zon op zijn hoofd heeft gezet
...de spinnen op Ambon zo groot als je hand zijn, en graag naast je backback vertoeven
...je op Bali gewoon lekker mag duiken zonder duikbrevet
...vloeistoffen en scharen gewoon in je handbagage mee kunnen
...alle 5 de Indonesische barmannen van de Boom Boom Bar in Ubud precies hetzelfde geblondeerd haar hebben
...je je op Ambon, Banda en vooral Saparua een ware celebrity voelt omdat werkelijk iedereen, jong en oud, 'hello mister!' naar je roept. Ze willen met je op de foto, werpen je handkusjes toe, lachen hun tanden bloot, stoten elkaar aan, barsten in giechelen uit en willen je eventjes aanraken. Het zijn vooral dan ook de mensen hier die mij in mijn hart raken.
Oma Ida, 89 jaar, die in haar eentje in een huis in Saparua woont. Ze is klein, krom en het vel hangt rond haar botten maar ze loopt de stijle weg voor haar huis nog zonder moeite op en af. Oma Ida is bijna doof maar haar ogen doen het nog perfect en ze heeft een geheugen als een olifant. Langzaam en vastberaden vertelt ze in vloeiend Nederlands over vroeger, en ik hang uren aan haar lippen. In haar huis heeft ze zelf een twee persoons matras naar de woonkamer gesleept, omdat ze ons dolgraag in haar huis wil ontvangen die nacht. Het voelde haast gemeen toen we moesten bekennen, dat we al een hotelletje hadden geboekt. Hadden we niet beter toch...?
Tijdens een natuurwandeling komen we een Balinese man tegen die enthousiast begint te vertellen over zijn bezoek aan Holland, en dat zijn zoon daar op mocht treden. Een foto van een kind in de haven van Rotterdam prijkt achter het doorzichtige vakje van zijn portomonnee. Hij vertelt liefdevol over 'zijn' Ubud en geeft ons vermakelijke tips mee. Om de zoveel zinnen zegt hij verontschuldigend 'sorry for your time' en checkt of we hem nog niet vervelend vinden. Uiteindelijk geeft hij ons zijn kaartje, waarop maar liefst drie beroepen prijken. Het zijn de meest beoefende beroepen van het eiland: 'artist, guide, driver' Hij zwaait, met aan zijn pink een spitse nagel van 5 centimeter.
Michiel en ik kunnen het wandelpad uit de Lonely Planet gids maar moeilijk vinden. Eigenwijs als we zijn doorkruisen we stiekem binnentuinen van hotels, junglepaadjes en rijstvelden op zoek naar de juiste weg. Tijdens de tocht stuiten we op een klein huisje in the middle of nowhere. Michiel roept een paar keer en krijgt antwoord van een oude vrouw die zich staat te wassen. Dat haar borsten ontbloot zijn deert haar niet, ze wenkt ons zelfs en glimlacht vriendelijk. Binnen no time hebben we onze handen vol met zakjes met eten en een sinaasappel. Nee, ze wil er geen geld voor, en als Michiel zijn tas induikt om haar op zijn minst een koekje terug te geven pakt ze liefdevol zijn hand en schudt nogmaals van nee. We krijgen er uiteindelijk zelfs een plastic draagtasje bij, en ze vergezeld ons naar het juist pad met een mand op haar hoofd.
Zo zijn er nog meer bijzondere ontmoetingen geweest, en er zullen er vast nog veel komen. Ik heb nu al weer zin in morgen...
Lieve groetjes uit het warme Ubud, kunstenaarsstad op Bali!
Ronia.
19 Juli 2011 - 14:35
Max:
Te gek! x -
19 Juli 2011 - 14:42
Mama:
Schat ,ik dacht de eerste te zijn , maar Max was me voor damn !!!!
Wat een leuk verhaal weer , ik moest lachen en was ook weer ontroerd door alle mooie dingen die je weer meemaakt samen met Michiel ..... Nog een goeie week en dan kom je weer richting Nederland , Geniet nog even xxx love u -
19 Juli 2011 - 14:54
Luc & Juul:
Je ma stuurde me zonet de link door op FB, en ik hier meteen tegen Luc; heyyyy, ze heeft weer iets geschreven...big smile :) Geweldig om jullie avonturen/belevenissen te lezen... en je schrijft het allemaal zo leuk!!!
Geniet er nog lekker een week van, voordat je het weet begint het gestress weer :) iets waar ik dus heeeeel erg weer aan moest wennen...
ENJOY!!!!!'
xxx
ps ik behoor trouwens niet tot de categorie die je verhalen te lang vindt...hoe langer, hoe leuker..IMHO -
19 Juli 2011 - 14:55
T. Juul Nog Een Keer:
PICA'S, PICA'S, PICA'S :) :) :) -
19 Juli 2011 - 16:08
Robert:
oei oei... wat een leuk verhaal, krijg bijna zin om toch nog een keer terug te gaan naar Indoland...... haha je moet schrijfster worden..... groet Robert Zou meteen naar die oma Ida zoeken met die verhalen.... leuk hoor -
19 Juli 2011 - 16:56
Youki:
echt te gek! zulke ontmoetingen maken het leven zo mooi! prachtig om te weten wat er daar aan de andere kand van de aarde allemaal gebeurd! De daagelijkse dingen die zo ander zijn, maar toch zo hetzelfde.
knuffel voor jullie! geniet ze. -
19 Juli 2011 - 17:56
MaJa:
Dankjewel Roon, ....tsonge jonge wat zullen jullie een hoop verhalen (en foto's hopen we) mee naar huis nemen, we kijken er naar uit! Maar geniet voorlopig vooral nog even daarginds. En mocht je intussen nog iets kwijt willen ... gewoon weer even bloggen, wij lezen graag mee ...
MaJa -
20 Juli 2011 - 07:57
Enang:
Nona,
Ik kwam toevallig op je blog terecht bij het zoeken naar reisverhalen van de Molukken. Tof om je verhalen te lezen, je beschrijft de reis erg leuk! Ik vertrek zelf volgende week en lees nu dat ik mijn regenjas maar moet meenemen ;) Goede reis nog!
Gr. Enang
20 Juli 2011 - 09:10
Pieto:
ha ronia hoe gaat het daar? domme vraag, hier regent het weer hele dagen, gelukkig heb jij dat niet meegtemaakt, tijdens je vakantie hier, wij hebben hele dagen geslapen nadat jullie weg gingen hahahai cape hehehehe.oma ida was erg ziek we woude haar opzoeken maar het gaat gelukkig weer beter nu,ok geniet er maar van, tot ziens in ned xje oom piet -
20 Juli 2011 - 15:02
Ron Bons:
Wat heerlijk om te lezen....en inderdaad dit "leest heerlijk weg" Ronia, ik word oprecht jaloers..in de goede zin van het woord. Wat een prachtige ontmoetingen en wat een fantastische oma, geef ze maar een knuffel van me. Nog even en ik ga zelf op vakantie en ik zal zeker met andere verhalen terug komen en zeker niet zo mooi als wat jullie beleven...ik gun het je van harte.
Geniet ervan.
Liefs Ron xx -
20 Juli 2011 - 19:21
Tante Nance:
Lieve Roon,
je bent een " rijk " mens maar als er iemand is die dat verdiend ben jij het, fijn dat je alle mooie ervaringen weer met ons wil delen,
xxx -
24 Juli 2011 - 18:43
Peter:
Hey Ronia en Michiel,
het gaat jullie goed blijkbaar. Leuke verhalen.
Ik zit nog op Bali, maar vertrek morgen naar flores. Het is hier een beetje uitgelopen (omdat het zo leuk was). Ik vertel je er later over.
Ik heb wel het gevoel dat het echte avontuur nu gaat beginnen.
Heel veel groetjes en nog heel veel plezier in dezes upermooie streek
Peter -
26 Juli 2011 - 12:11
Joost Vd Berge:
Hoi Ronia,
Wat een verrassende dingen maken jullie mee! Mijn vrouw en ik dromen ook al over Bali. Mogelijk gaan we er in de nabije toekomst heen. Misschien wist je dat haar roots ook in Nederlands-Indië liggen. -
27 Juli 2011 - 18:08
Tantetje:
Hoi Lieverds. als je dit leest ben alweer in Nederland. Ondanks vakantie en dergelijk toch je verhalen helemaal gelezen hoor. Tot gauw. kiss je tantetje -
30 Juli 2011 - 03:23
Pieto:
hai ronia apa kabar? om pit tunggu reisverslag baru. disini ujang terus, salam n tjium dari om pit n lalalalala....... -
05 September 2011 - 12:10
Hans:
Leuk om je gisteren (4-9)ontmoet te hebben en nu opeens op een blok van je te kijken. Ik zie nu ook dat je zeer avondtuurlijk bent en zag dat je mij gisteren goed te woord staan met misschien wel erg vervelende vragen. Ook zag ik dat durf, moed en verrassing jullie groep Artimis al eens een prijs had opgeleverd en dat verbaast me niets als ik je reisverslag lees. Volgens mij zijn jullie een groep bijzondere acteurs en Ik hoop jou en Artemis zeker nog een keer te ontmoeten.