Zo veel meer dan dat... - Reisverslag uit Athene, Griekenland van Ronia Hitipeuw - WaarBenJij.nu Zo veel meer dan dat... - Reisverslag uit Athene, Griekenland van Ronia Hitipeuw - WaarBenJij.nu

Zo veel meer dan dat...

Door: Ronia Hitipeuw

Blijf op de hoogte en volg Ronia

27 Oktober 2011 | Griekenland, Athene

Nadat ik mijn diploma op het gymnasium had gehaald met Grieks in mijn vakkenpakket, heb ik me heel vaak afgevraagd wat ik daar nou precies aan had. Oke, de mythologische verhalen vol goden en helden vond ik machtig mooi. Ik lees ze nog steeds graag, en regisseer ze op het Karel de Grote College. Ook tijdens mijn studie verdiepte ik me graag in de fictieve levens van deze 2500 jaar oude personages. Maar waarom de taal zelf leren, het oude Grieks, dat zelfs veel huidige bewoners van Griekenland niet beheersen? Ooit komt er een dag, hield ik mezelf voor, dat ik in Griekenland ben, en ineens begrijp waarom ik al die moeite heb gedaan. Nu ik eindelijk in Athene ben kan ik alleen maar zeggen: het was voor niks. Ik heb er he-le-maal niks aan...maar bij Zeus, wat geniet ik van deze stad! En hey, ik ben pas op de helft, dus wie weet..?

Dinsdagochtend op Schiphol voelde ik een gezonde spanning; Athene bezoeken, waar het theater is ontstaan en mijn favoriete toneelschrijver Euripides 2500 jaar geleden de meest geweldige tragedies schreef...het ging eindelijk echt gebeuren! Het vliegtuig was bijna leeg, en mijn medepassagiers waren waren nogal, euh, bijzonder. Oude dames met glitterbroeken en Nike schoenen, een man met een grote crocodile dundee hoed en een vrouw die haar nekportomonnee als mitella gebruikte. We liepen een half uur vertraging op omdat een meter van het gangpadlicht het niet deed. Zodra we opstegen viel ik in een diepe diepe slaap en ik werd wakker toen we gingen landen. Heerlijk!

Omdat er gestaakt werd kwam Dimitra mij op het vliegveld ophalen. Na Aureliusz uit Polen, Vladislav uit Bulgarije en Marie uit Denemarken is zij de vierde die ik zou opzoeken na aanleiding van mijn theateravontuur in Egypte 3 jaar geleden. Een onuitputtelijke bron van gastvrije, fijne mensen met een hart voor theater.

We logeren bij Dimitra's ouders, die er alles aan doen om mij zo dik mogelijk weer naar huis te sturen. Bergen warm eten, drie keer per dag, en zij scheppen voor mij op. Haar ouders spreken totaal geen engels, maar met handen, voeten en Dimitra als tolk hebben we toch een hoop lol. Gisteren vierde Dimitra haar naamdag, een soort verjaardag maar dan anders, en kwamen er drie vriendinnen op bezoek. Na een lekkere maaltijd kwam er een heftig gesprek op gang waar ik uiteraard niets van begreep. Met grote armgebaren, luide stem en open gesperde ogen leek de sfeer tot het nul punt te dalen. Mediterraans temperament, zo werd later uitgelegd, en heel normaal hier. Onderwerp van discussie was -uiteraard- de crisis.

Van die crisis merk ik niet veel. Het openbaar vervoer rijdt weer, er stond niemand meer voor het Parlementsgebouw en de terrasjes zitten vol. Het weer is goed, de mensen lachen, en de prijzen...tsja...thee 4,50 euro, een sapje 6 euro?! En dat in een land waar mensen de helft van ons salaris krijgen, dat is vragen om problemen. Zelf nam ik een milkshake Oreo, 8 euro maar liefst, maar als ik dan toch veel moet uitgeven dan liever aan iets lekkers.

We slenteren al 2,5 dag rond door deze bijzondere stad, toegelachen door het zonnetje. Langs de zee, door de drukke winkelstraten, en natuurlijk langs als die beroemde eeuwenoude gebouwen. Toen ik het theater van Dionysos betrad voelde dat haast als een heilig moment. Hier had ik zo vaak over gehoord, gelezen en zelfs geschreven in mijn eigen scriptie! Na de nodige foto's beklommen we de heilige berg Acropolis en doemde het enorme Parthenon voor mijn ogen op. Natuurlijk, je kan het zien als een oud gebouw, een hoop afgebrokkelde stenen, maar het is zo veel meer dan dat voor mij. Net als al die andere plekken die we bezocht hebben. Hoogtepunt van vandaag was een opgegraven begraafplaats vol grafmonumenten, met er tussendoor de weg die rechtstreeks naar de Academie van de grote filosoof Plato liep. Met een reisgids in de hand en een hoop fantasie kom je hier het verst.

Morgen is een nationale feestdag met militaire parades, ben benieuwd! Nog even de negatieve dingen zodat jullie niet al te jaloers zijn: het water smaakt naar chloor, je wc papier gooi je open en bloot in een bakje ipv in de pot en de metro ruikt even bedompt als in alle andere steden. Maar verder geniet ik met volle teugen ;)

Kalispera!

Liefs, Ronia.

• 27 Oktober 2011 - 19:06

Michiel:

Wc papier in een bakje?? Dat ben je toch wel gewend na een maand Indonesie deze zomer?? Mooi stuk lieverd, had er best bij willen zijn...
    Liefs,
    Michielus

• 27 Oktober 2011 - 19:16

Dewi Wulandari:

Dank je voor je verhaal, ik heb je verhaal genieten over Griekenland en je gadachten. Nou Ronia, geniet van je reis daar. Tot volgende keer. Liefs, dewi (^_^)

• 27 Oktober 2011 - 19:28

`mama:

He schat , wat fijn he , dat je alles nu met eigen ogen kan aanschouwen , waar je al die jaren voor hebt geleerd......geniet ervan xx love u , wederom een uniek staaltje schrijfwerk

• 27 Oktober 2011 - 20:08

Marij En Jaap:

Ha ronia, leuk dat we weer even mogen meegenieten van je ervaringen daarginds. Fijn dat je met zo'n gids kunt verblijven en op pad kunt! geniet nog lekker de komende dagen en voor daarna een veilige reis naar huis!
    NB: als je nog tijd hebt voor meer interessante schrijfsels, blijven wij dat graag volgen ...
    Groeten,
    MaJaus

• 27 Oktober 2011 - 21:58

Terence:

Hey, veel plezier daar. Het weer is vast beter dan hier. Ik moet ook maar weer eens mijn waarbenjij afstoffen. :)

• 28 Oktober 2011 - 06:14

Peter:

Hey Ronia,

duidelijk dat je al begonnen bent aan je nieuwe reisavontuur. Super voor je.
    Wat heb je aan je "oude Grieks" op de middelbare school gehad: het heeft je mede gevormd tot wie je nu bent. En dat is niet niks hoor!

Geniet van de mooie tijd die voor je ligt.

je oud "medestudent" Bahasan Indonesia Peter

• 28 Oktober 2011 - 07:00

Jordy:

Mooie intro! Goed om te lezen dat jij je snoepreisjes ook gewoon mee blijft pakken.

Veel plezier! x

• 28 Oktober 2011 - 08:19

Max:

Helemaal te gek hoor! Hebben jullie trouwens de akoestiek van een amfitheater al kunnen testen? Dat is echt NIET normaal :-) Veel plezier! x Max.

• 28 Oktober 2011 - 11:51

Ome Roger:

Hallo lieve Ronia,

Je moeder en ik zijn ook in Griekenland geweest hoor...
    Wij hadden ook hele mooie culturele uitstapjes.... Zoals het Bos van Kos!

Liefs en zoen,
    Roger

• 28 Oktober 2011 - 13:26

Mama:

Ohhhh , Rod , ik ging na je stukje gelezen te hebben weer even terug in de tijd....... wat hebben we toen gelachen he , in da bos van kos en daarna hup die bus in !!!!! xx

• 30 Oktober 2011 - 15:41

Erik:

Wederom jaloers :s
    Maar ik ben blij voor je dat je eindelijk in Griekenland bent geweest!

Ben je alweer terug, trouwens?

Btw, je hebt toch geen grote boodschap buitenshuis gedaan?

x Erik

• 01 November 2011 - 09:01

Tommie:

Oreo milkshakes, veel eten en mythologische ambiances. Klinkt niet verkeerd :-)
    Geniet daar
    Dikke kus