Bibberen voor the Great Hall
Door: Ronia Hitipeuw
Blijf op de hoogte en volg Ronia
03 Februari 2010 | Egypte, Alexandrië
Vorig jaar om deze tijd was ik precies op dezelfde plek. 10 dagen lang volgde ik hier intensieve workshops samen met 11 andere theaterstudenten uit Europa en de mediterrane landen. Aan het eind van deze geweldige ervaring mocht ik een Nederlandse regisseur nomineren om het jaar erop op dit forum te spelen...morgenavond speel ik hier zelf, onder de door mij genoemde regisseur. Puur toeval? Of een aanmoedigingsprijs van het lot? :)
Ik ben hier dus niet op vakantie, maar op 'The international Forum for independant Theatre Groups', waar ik morgen in de voorstelling Heksenjacht van schrijver Arthur Miller ga spelen. We (regisseur Ari, 10 andere spelers en ik) logeren in het super de luxe Mercure hotel met uitzicht op de uitgestrekte blauwe zee. Met een flatscreen tv, een ontbijtbuffet van 20 vierkante meter (met voornamelijk warm eten en taartjes) en Rik als kamergenoot hoor je mij niet klagen over mijn vak. Maar volgens mij heb ik dat sowieso nog nooit gedaan...
Ik ben hier pas drie dagen, maar de culturele verschillen voel je al zodra je voet zet in dit land. Het warme welkom van de organisatoren van het forum, hun behulpzaamheid en oprechte interesse lijken niet te rijmen met de mannen die je op straat soms openlijk afkeuren (of je de kleren van het lijf sjanzen haha). Alles kost geld, en als je blank bent des te meer. We worden afgezet waar we bij staan. Gisteren bezochten we de piramides van Gizeh en de sfinx, waar we een kamelenritje wouden doen (als we er dan toch zijn haha). 20 egyptische pond was de deal, zo spraken we van tevoren af, op aanraden van behulpzame locals. We hobbelden een heel eind om zo'n indrukwekkende piramide heen en hielden halt aan de andere kant ervan, afgezonderd van alle andere toeristen. Hier moesten we kiezen tussen de kleine of de grote tour (lees: kiezen tussen 45 of 70 pond) bovenop de afgesproken 20; die waren ineens voor het maken van 1 foto. Nou, dan moet je wel even slikken, want volhardend, dat zijn ze. Sommigen van ons werden boos, anderen bang; weer anderen waren ineens heel stil en pleegden stiekem overleg int Nederlands. Rik en ik konden wel genieten van dit spel van onderhandelen, waarbij zowel wijzelf als de Egyptenaar niet van wijken wouden weten. Uiteindelijk kwam mister Egypt er bekaaid vanaf: hij kreeg van ons beide 25 pond, en wij een mooie rit en wat goede foto's van ons op een kameel in de snikhete zon met een piramide op de achtergrond. Oh ja: 25 pond is zon 3,5 euro...Waar hebben we het eigenlijk over?! Toch genieten ook zij er zichtbaar van als je meedoet aan 'hun' cultuur van onderhandelen en afdingen.
De theateretiquette is ook een interessant ding. Er gaan constant telefoons af, van zacht en sluimerend tot keihard. Mensen lopen even naar buiten om op te nemen(tijdens de voorstelling!) en komen later doodleuk weer terug (of nemen gewoon op in de zaal, nog erger). Er wordt onderling gepraat en geroepen naar het podium, en mensen lopen te pas en te onpas de zaal uit. Een applausje kan er nog net vanaf, dan is iedereen weer weg. Camera's? Jep, aan een stuk door, met grote lenzen en harde klikken, en lichtgevende telefoonschermen recht voor je neus. De schrik zat er bij mij wel even in toen bleek dat onze voorstelling (die morgen dus al is...OH-MY-GOD) in 'the Great Hall' staat geprogrammeerd. Hierin kunnen komen kijken *tromgeroffel* 1700 mensen!! Aaaaah!! Gelukkig gaan ze de zaal met doeken verkleinen tot 450 plaatsen. En nu maar hopen dat het publiek zich enigszins gedraagt...of wij intussen al zo zijn ingeburgerd, dat we het normaal vinden als de zaal gaandeweg langzaam leegstroomt. En zal dat dan bij mijn ruige zoen met een blonde god zijn, bij onze heksendans waarna we onszelf in extase de kleren van het lijf rukken of bij termen als onderdrukking, God, geloof en Arabieren...?
Tijd om te gaan. Ik denk al dagen aan een Mac Flurry, en de Mac Donalds zit bij ons hotel om de hoek. Ja, dit is erg en slecht, maar ik heb natuurlijk ook al falafel, kebab, foul en humus op, so don't worry. Ik hou teveel van reizen om ooit zo'n toerist te worden die op zijn bestemming alleen maar westerse dingen doet en eet.
*dwaalde af en bedacht zich, dat ze verslaafd is geraakt aan reizen*
Salam Alaikum!
Liefs, Ronia.
03 Februari 2010 - 20:47
Erica:
Zo te lezen geniet je. Fijn! Enneh, misschien moeten we over die theateretiquette tijdens de lunch eens een boom opzetten... als contrast tegenover verhalen over gefluister tijdens WH afgelopen maandag.... Ging overigens goed hoor, verder. En ik krijg leuke reacties van de leerlingen!
Veel plezier verder en toi toi toi met spelen!
groet,
Erica -
03 Februari 2010 - 21:28
Jordy:
Geniet van elke minuut!
x -
03 Februari 2010 - 21:37
Jeroen:
Toi Toi morgen. Ik zie alles meteen weer voor me daar?! Heerlijke tijd gehad. Geniet er van. Doe ze de groeten!
Jeroen -
03 Februari 2010 - 22:16
Michael:
Ola....goed om je heen kijken mn moeder zit ook in Egypte......:)
Succes daar en als ze een prijs noemen gewoon minder dan de helft bieden, werkt altijd!! -
03 Februari 2010 - 22:30
Koen:
Spannend joh! Ze m op! -
04 Februari 2010 - 05:01
Erik:
Hey Roon,
wat vertel je het allemaal heerlijk! Nu zijn we dus officieel beide Afrika-gangers. Kom je nog even langs om gedag te zeggen? ;)
Ik kijk uit naar je volgende verslag en anders tot over twee weken in NL!! X Erik -
04 Februari 2010 - 08:19
Het Zuidelijk Toneel:
Heel veel succes met jullie voorstelling!!
Liefs, Angela -
04 Februari 2010 - 08:40
Roger Hitipeuw:
Lieve Ronia,
Jullie moeten die arme Arabieren niet zo shokkeren met jullie podiumkunsten!!!
Dikke zoen, je oom Roger (van het entertainment) lol -
04 Februari 2010 - 09:10
Faye Danae :
Wat een ervaring Ronia. Kom maar op met die foto's. Voor morgen: toi toi toi!
04 Februari 2010 - 11:12
Je Baas:
Leuk om te lezen. Je hebt een stijl van schrijven die het gemakkelijk maakt om je de dingen voor te stellen.En nu ik toch zo leuk bezig ben: er is een moeder die graag wil dat haar dochter van 11 een keer bij jou mag komen kijken in de Heyhoef. Mag dat?
Als je voor weinig geld aan echte pure saffraann kunt komen........ die gele - niet die vieze bruine turkse dan mag je wel een voorraadje voor me meenemen. Ik ben niet geheel ongenegen om dat te vergoeden. Verder wens ik je nog veel plezier in het je verwonderen. Peter -
04 Februari 2010 - 12:51
Jenny:
Hee Ronia, leuk hoor weer die verhalen.. En dat je al zoveel hebt gedaan enzo. Geniet van de cultuur. En succses met de voorstelling.
Gr Jenny -
04 Februari 2010 - 13:47
Mama:
He schat ,ha ha je hebt me "vergeten te vertellen dat je je kleren van het lijf ging rukken " daar had ik anders niet zooooo enthousiast op gereageerd ha ha ...... maak er wat van straks , maar jou kennende zal dat geen enkel probleem zijn xxxx heb je nog een kleed kunnen vinden ???? -
04 Februari 2010 - 14:49
Youki:
Tof Roon!!
ik ga je snel weer opzoeken als je terug bent
heeel veel succes morgen met de voorstellign!
geniet nog lekker van de zon ;-)
ook groetjes van Tjaco -
04 Februari 2010 - 18:32
Marion:
Hahaha je bent en blijft een Nederlandse. Drie en halve euro schaam je, Westerse Rijkaard.
Geniet ze.
Doei Marion -
04 Februari 2010 - 18:59
Karin:
jij houdt niet alleen van reizen, maar jezelf pijnigen is ook een hobby aan het worden.
eerst de kou in polen en nu weer de zandwarmte van egypte. houd vol en doe je ding. je komt er wel wereldburger. geniet en eet veel en alles en lekker.
liefs karin
05 Februari 2010 - 10:41
Janneke:
Hey ROON!!
Hoe cool!! I envy you!!
Enneh... hebben ze in Egypte trouwens leuke souveniertjes??? Hahahaha!!
Geniet er van en laat je vooral niet afleiden!! Hihi!!
Veel liefs!! XXX
05 Februari 2010 - 11:44
Rietvandersanden:
hoi Ronia, wat geniet ik weer van je reisverslag, let goed op jezelf en hopelijk tot ziens een keer in ned.gr.oma riet -
06 Februari 2010 - 12:12
Oom Piet:
leuk ronia jou reis verslag, ik herken veel er van toen ik daar was.mijn verslag is n steeds gekker hahai ik bespaar je dat maar je weet het wel denk ik zo xje om piet -
06 Februari 2010 - 12:12
Oom Piet:
09 Februari 2010 - 01:29
Terence:
Pff, bende gij ok nog wel eens in Nederland :P Geen wonder dat ik jou nooit meer zie. En onderhandelen is vervelend, maar tegelijkertijd ook wel leuk he. Het is pas echt vervelend als ze je iets willen verkopen wat je ECHT niet wilt hebben. Want wat is immers het verschil tussen iemand die iets niet wil en iemand die een lagere prijs wil en zegt dat hij het niet wil? Juist, niets. Dus blijft iedereen aan je hoofd zagen. :P
Maar goed, je bent er weer. En net op tijd veur den Carnaval. ;) Tot snel!
X Ter